Tekst

Artikel: 'Netwerkhulpverlening aan dove mensen' (Kathy)
De tekst is heel interessant omtrent netwerkhulpverlening aan dove mensen.
Het is een heel uiteenlopend thema, het gaat van de conclusies tot casussen.
Er wordt veel verwezen naar data omdat het inhoudelijke ook over de stromingen gaat binnen de hulpverlening in Nederland.
Ook een hele boeiende uitleg omtrent communicatie over dove mensen komt hier aan bod.
Ook staan heel veel verwijzingen naar ander literatuur vermeld die ook wel heel interessante informatie kunnen weergeven over het auditieve beperking en hun netwerken.
Het artikel werd onderverdeeld onder verschillende rubrieken zodat de tekst op zich niet saai wordt om te lezen.


Artikel: 'Meer doen met uw vrije tijd' (Lisa)
Het is een eerder kort artikel en is onderverdeeld in enkele paragrafen. De tussentitels geven niet steeds heel duidelijk weer over wat de tekst zal gaan.
De lay-out van het originele artikel heb ik niet kunnen terug vinden daarover kan ik me dus niet uitspreken.
De inhoud is objectief, ik krijg niet het gevoel dat de auteur me wat wil voorhouden.
Over de auteur zelf vond ik niets ik kon enkel info opzoeken over de organisatie. Ik vond wel een verwijzing naar een persoon in een kaderfunctie in de organisatie die ik dan ook na gegaan ben.
Verder verwees men naar andere organisaties die ik ook naging. In het artikel vond ik geen voetnoten of een bibliografie terug.


Artikel:'Psychologie en Gezondheid'(Jolien)
Mijn artikel komt uit een vaktijdschrift, met de naam Psychologie en Gezondheid. Het is een artikel dat de resultaten van een onderzoek aantoont en het is ook vertaald. Het artikel heeft men onderverdeeld in verschillende onderdelen. We hebben namelijk de inleiding, stigmatisering, modellen van stigmatisering, een model voor mensen die blind of slechtziend zijn, methoden, resultaten, discussies en tenslotte de literatuur.
In het artikel maakt men ook gebruik van voetnoten en bibliografie. Hieraan kan je zien dat het artikel vertrouwbaar is.


Atrikel:'Impact van hulpmiddelen' (Nils)
Mijn artikel is een module uit educatieve software en handelt hoofdzakelijk over de hulpmiddelen die er zijn om door het leven te gaan met een visuele handicap. De inhoudstafel is goed gestructureerd waardoor het artikel goed verwerkbaar is. Natuurlijk zijn niet alle onderwerpen even relevant en zijn sommige onderdelen meer van toepassing bij de onderwerpen van bij andere artikels. Na het doornemen van dit artikel kon ik:

  • de reikwijdte en de gevolgen van de meest voorkomende visuele beperkingen beter begrijpen
  • een helderder kijk hebben op het uitgebreide gamma aan hulpmiddelen dat er voorhanden is
  • begrijpen waarom personen met visuele beperkingen er (soms wel, soms niet) in slagen zich de nodige hulpmiddelen aan te schaffen
  • begrijpen welke rol het personeel uit de gezondheidszorg en de sociale sector kan vervullen bij het verwijzen naar, of het helpen uitkiezen en aankopen van, hulpmiddelen.

Artikel: 'Slechtziende en blinde kinderen' (Barbara)
Eerst wordt het verschil tussen slechtziendheid en blindheid meegegeven. Deze twee vormen van visuele beperkingen heeft effect op de ontwikkeling van deze mensen. Zowel op motorische ontwikkeling, taalontwikkeling als op identiteitsontwikkeling. Ook de invloed psychosociale aspecten en de vrijetijdsbesteding worden onder de loep genomen.
Hierna komen we aan de oorzaken van blindheid en slechtziendheid. Eerst en vooral is het erfelijk. Maar ook niet erfelijke factoren spelen een rol zoals: albinisme, prematurenretinopathie, congenitaal cataract, nustagmus, opticusatrofie, tapetoretinale dustrofie, aniridie, coloboom, achromatopsie, cerebrale visusstoornissen
Hierna gaat men over naar de begeleiding van het kind en het gezin in de thuisomgeving en op school.
Ook wordt er vermeld hoe je aan secundaire preventie of met andere woorden vroegtijdige onderkenning kan doen.


Artikel: 'Verpleegkundig Vademecum: Gehoorstoornissen (Stijn)
Het artikel komt uit een vademecum van geneeskunde en heb ik kunnen vinden op de site. Deze tekst handelt over gehoorstoornissen in het algemeen. In de tekst wordt o.a. de definitie, oorzaken, gevolgen, verschijnselen, mogelijke behandelingen, verschijnselen en tot slot welke handelingen een verpleegkundige moet ondernemen wanneer die merkt dat de persoon in kwestie tekenen van gehoorstoornissen zou kunnen vertonen. Je komt hier ook al onder andere te weten dat er verschillende mogelijkheden van doofheden bestaan en dat zijn wel interessante feiten voor de mensen die weinig kennen op dat vlak. Maar voor de rest is dit deel is dus echt wel vanuit een wetenschappelijk standpunt te bekijken en dus veel om over te discussiëren is er hier niet, waardoor dit artikel niet echt interessant is om bij stil te staan om orthopedagogisch vlak. Dit zou eigenlijk kunnen worden gezien als een inleiding voor auditieve beperking.


Artikel: 'De invloed van gehoorstoornissen op de psychische ontwikkeling van kinderen' (Lien)
Mijn artikel ging over kinderen met gedragsproblemen ze onderzochten of het al dan niet verband had met gehoorstoornissen. Duidelijk werd omschreven dat er niet altijd mag worden gesproken over een verband! We moeten onder ogen zien dat er heel veel gedragsproblemen voorkomen bij kinderen zonder problemen… We moeten alles wat nuanceren! Want we zijn hier over een wereld aan het praten die we eigenlijk niet kennen. Dit maakt ons onderwerp natuurlijk veel boeiender.


Artikel: 'Sensormotorische ontwikkeling' (Veronique)
De sensomotorische ontwikkeling van kinderen met een auditieve en visuele beperking (doofblind) en de rol van kinderfysiotherapie
Het feit dat kinderen doofblind zijn heeft heel wat gevolgen voor hen. Per stoornis van een zintuig heeft dit dan ook invloed op de waarneming van dit kind. Je kan natuurlijk deze zintuigen gaan stimuleren.
De kinderfysiotherapeut kan hierbij helpen op heel wat verschillende manieren, eventueel door het kind door te wijzen. Hij kan een behandelingsverloop opstellen, zodat het kind openstaat voor nieuwe dingen en bij wil leren.
Het is belangrijk voor het kind dat het zelf beslissingen kan nemen, dat het de ruimte kent waarin het vertoefd. Hierbij zijn respect, gelijkwaardigheid en onafhankelijkheid eveneens sleutelwoorden.
Er worden ook heel wat nuttige tips gegeven om het leven van deze personen te vereenvoudigen. Voor ons zijn het misschien kleine, banale dingen, maar voor hen kan het een groot verschil maken. Hierbij is het belangrijk dat je duidelijk maakt als er gevaar dreigt.


Artikel : 'slechthorendheid en duizeligheid' (Kimberley)

Slechthorendheid wordt in relatie met het werk in kaart gebracht. In het artikel pleiten ze voor een objectieve benadering, waarbij in principe wordt uitgegaan van meetbare en kwantificeerbare grootheden, zoals : de mate en aard van de slechthorendheid, de akoestiek op het werk en de akoestische eigenschappen van de waar te nemen signalen. Iemand met een zwaar gehoorverlies die weinig werkcontacten heeft, minder beperkingen in zijn werk ervaren dan iemand met relatief minder gehoorverlies die regelmatig vergadert.
Capaciteit van het gehoord :Technisch meetbare factoren, Werkomstandigheden, De taakstelling, Psychosociale factoren
Bepalen mede de mate van (sociale) handicap ten gevolge van gehoorverlies.
Duizeligheid komt vaak voor als nevensymptoom als gevolg van medicamenteuze bijwerkingen of toxische stoffen.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License